Thu. Sep 19th, 2019

Direct Indirect speech for SSC CGL Mains-Previous Year Question-Set – 1

Direct Indirect speech for ssc cgl tier 2 - Previous Year Question in Pdf

Direct Indirect speech for SSC CGL Mains-Previous Year Question-Set - 1

Hello friends today I am posting some important Direct/Indirect Narration for SSC CGL Mains(Direct Indirect speech for SSC CGL Mains-Previous Year Question-Set – 1). These questions have asked in various exams of SSC. I hope you all find it beneficial for your practice. If you like the post please do like the post and share between your friends as much possible. Thank You.

I would recommend you to please visit once to my YouTube channel; To watch functional English Grammar videos. Over 200+ Videos. Click Below Image To Watch.

www.youtube.com/EnglishGuru

 

Directions :-(1-40) In Question, a sentence has been given in Direct/Indirect from. Out of the four alternatives suggested, select one which best expresses the same sentence in Indirect /Direct form.

1. She said to the girl, “Did you do this ?”
(a) She asked the girl that she did that
(b) She asked the girl if she did that
(c) She asked the girl if she had done that
(d) She told the girl that she had done that

2. “Do you want balloons ?” he said to the child.
(a) He asked the child if it wanted balloons
(b) He asked the child whether it had wanted balloons
(c) He asked the child did it want balloons
(d) He asked the child if it would want balloons

3. She said, “How ugly I look in this dress!”
(a) She said that how ugly she was looking in that dress
(b) She exclaimed how ugly she looked in this dress
(c) She expressed how ugly she looked in that dress
(d) She exclaimed that she looked very ugly in that dress

4. She said, “You can leave the books here.”
(a) She said that they can leave the books there
(b) She said that they could leave the books there
(c) She said that they can leave the books here
(d) She said that they could leave the books here

5. My friend said, “I am leaving today”
(a) My friend said that he is leaving today
(b) My friend said that he was leaving today
(c) My friend said that he leaves today
(d) My friend said that he was leaving that day

6. Mukta said to- Puneer, “My mother is a good cook”
(a) Mukta told Puneer that her mother was a good cook
(b) Mukta told Puneer that my mother was a good cook
(c) Mukta told Puneer that he mother is a good cook
(d) Mukta asked Puneer that her mother is a good cook.

7. The commander said to the army, “March forward”.
(a) The commander asked the army march forward
(b) The commander ordered the army to march forward
(c) The commander requested the army to go forward
(d) The army requested the commander to march

8. He promised, “I will do it tomorrow.”
(a) He promised that he will do it tomorrow
(b) He promised that he will do it the next day
(c) He promised that he would do it tomorrow
(d) He promised that he would do it the next day

9. Geeta said, “I did not do this deliberately.”
(a) Geeta said that I had not done that deliberately
(b) Geeta said that she had not done that deliberately
(c) Geeta said that she has not done this deliberately
(d) Geeta said that I have not done this deliberately

10. She exclaimed, “I’m afraid we are rather late !”
(a) She exclaimed that they were frightened of being late
(b) She exclaimed that she was afraid that they were rather late
(c) She shouted that they were scared that they would be late
(d) She screamed that she was worried that they would all be late

11. “What did you eat for breakfast today ?” the doctor asked the patient.
(A) The doctor asked the patient whether he had eaten breakfast that day
(B) The doctor asked the patient what he had eaten for breakfast that day
(C) The doctor asked the patient whether he has eaten breakfast that day
(D) The doctor asked the patient whether he was eaten breakfast that day

12. The employer said to him, “I shall pay your wages tomorrow.”
(A) The employer said that he shall pay your wages the next day
(B) The employer told him that he would pay his wages the next day
(C) The employer said that I shall pay my wages the next day
(D) The employer said that he shall pay his wages the next day

13. “Why are you looking through the key hole ?” I said.
(A) I asked him why he was looking through the key hole
(B) I said to him why he is looking through the key hole
(C) I said to him that way he was looking through the key hole
(D) I asked you why you are looking through the key hole

14. “How cruel the boss is!” said the clerk.
(A) The clerk said that the boss was very cruel
(B) The clerk said that the boss is very cruel
(C) The clerk exclaimed that the boss was very cruel
(D) The clerk exclaimed that the boss is very cruel

15. My husband said to me, “Wait for me outside.”
(A) My husband told me to wait for him outside
(B) My husband said that I have to wait for him outside
(C) My husband wanted me to wait for him only outside
(D) My husband angrily asked me to wait outside

16. “Please could you tell me the way ?” he said.
(A) He asked me please could I tell him the way
(B) He asked me to please tell him the way
(C) He requested me to tell him the way, please
(D) He requested me to tell him the way

17. They said to him, “we will destroy your homestead”.
(A) They said to him they will destroy his homestead
(B) They told him they would destroy their homestead
(C) They told him that they can destroy his homestead
(D) They told him that they would destroy his homestead

18. “You can phone from my office,” he said.
(A) He said that he could phone from his office
(B) He said you could phone from his office
(C) He said that I can phone from your office
(D) He said I can phone from my office

19. “Please sit down,” he said.
(A) He asked her to sit down
(B) He said that she could sit down
(C) He told her that sit down
(D) He said her to sit down

20. Keats wrote “a thing of beauty is a joy forever”.
(A) Keats wrote that a thing of beauty is a joy forever
(B) Keats wrote that a thing of beauty was a joy forever
(C) A thing of beauty was a joy forever is written by Keats
(D) Keats has written that a beautiful thing is always joyful

21.Socrates said, “Virtue is its own reward.”
(A)Socrates said that virtue had its own rewards
(B)Socrates says that virtue is its own reward
(C)Socrates said that virtue is its own reward
(D)Socrates said that virtue was its own reward

22.He said to the interviewer, “Could you please repeat the question?”
(A)He requested the interviewer if he could please repeat the question
(B)He requested the interviewer to please repeat the question
(C)He requested the interviewer to repeat the question
(D)He requested the interviewer if he could repeat the question

23.He said, “it used to be a lovely, quiet street.”
(A)He said that it used to be a lovely, quiet street
(B)He pointed out that it had used to be a lovely, quiet street
(C)He said that there used to be a lovely, quiet street
(D)He inquired whether there was a lovely, quiet street

24.The Prime Minister said that no one would be allowed to disturb the peace.
(A)The Prime Minister said, “We shall not allow anyone to disturb the peace.”
(B)The Prime Minister said, “We would not allow no one to disturb the peace.”
(C)The Prime Minister said, “No one will disturb the peace.”
(D)The Prime Minister said, “No one can disturb the peace.”

25.The spectators said, “Bravo! Well done, players.”
(A)The spectators shouted that the players were doing very well
(B)The spectators exclaimed with joy that the players were doing very well
(C)The spectators applauded the players saying that they had done well
(D)The spectators applauded the players joyfully to do well

26.I said to my friend, “Good Morning. Let us go for a picnic today.”
(A)I told good morning to my friend, and asked to go for a picnic that day
(B)I wished my friend good morning and proposed that we should go for a picnic that day
(C)I wished my friend good morning and proposed that should go for a picnic that day
(D)I told good morning to my friend and suggested to go for a picnic today

27.The new student asked the old one, “Do you know my name?”
(A)The new student asked the old one if he knew his name
(B)The new student asked the old one that whether he knew his name
(C)The new student asked the old one did he know his name
(D)The new student asked the old one if he knows his name

28.I warned her that I could no longer tolerate her coming late.
(A)I said to her, “You can no longer tolerate my coming late.”
(B)I said to her, “I can no longer tolerate your coming late.”
(C)I said to her, “He can no longer tolerate her coming late.”
(D)I said to her, “I can no longer tolerate she coming late.”

29.I said to my mother, “I will certainly take you to Bangalore this week.”
(A)I told my mother he would certainly take her to Bangalore that week
(B)I told my mother that I would certainly take her to Bangalore that week
(C)I told my mother that she would certainly take her to Bangalore that week
(D)I told to my mother that I would take you to Bangalore that week

30.“How long does the Journey take?”, my co-passenger asked me.
(A)My co-passenger asked me how long does the journey take
(B)I asked my co-passenger how long the journey would take
(C)My co-passenger wanted to know how long the journey would take
(D)My co-passenger asked me how long the journey did take

31. “How clever of you to have solved the puzzle so quickly,” said the mother.
(A) The mother exclaimed admiringly that it was very clever of him to have solved the puzzle so quickly
(B) The mother expressed that he was so clever to have solved the puzzle quickly
(C) The mother expressed that he was so clever in solving the puzzle so quickly
(D) The mother exclaimed with joy that he was clever enough to solve the puzzle so quickly

32. He said he goes for a walk every morning.
(A) He said, “I went for a walk every morning”.
(B) He said, “I go for a walk every morning”.
(C) He said, “I will go for a walk-every morning”.
(D) He said, “He goes for a walk every morning”.

33. I reiterated, “I don’t care about the job”.
(A) I reiterated I didn’t care about the job
(B) I said again and again I didn’t care about the job
(C) I reiterated that I did not care about the job
(D) I repeatedly said that I cared about the job

34. I said to my brother, “Let us go to some hill station for a change.”
(A) I suggested to my brother that they should go to some hill station for a change
(B) I suggested to my brother that we should go to some hill station for a change
(C) I suggested to my brother that let us go to some hill station for a change
(D) I suggested to my brother that let them go to some hill station for a change

35. I wondered how many discoveries went unheeded.
(A) I said, “How many discoveries have gone unheeded?”
(B) I said, “How many discoveries went unheeded?”
(C) I said, “Do discoveries go unheeded?”
(D) I said, “How many discoveries go unheeded?”

36. Gopan said to me, “Can you do these sums for me?”
(A) Gopan asked me if I could do those sums for him
(B) Gopan asked me if I can do those sums for him
(C) Gopan asked me if I can do these sums for him
(D) Gopan asked if I could do these sums for him

37. The boss said, “It’s time we began planning our work”.
(A) The boss said that it was time they had begun planning their work
(B) The boss said that it was time we had begun planning our work
(C) The boss said that it was time they began planning their work
(D) The boss said that it was time we began planning his work

38. He said to the judge, “I did not commit this crime,”
(A) He told the judge that he had not committed that crime
(B) He told the judge that he did not commit the crime
(C) He told the judge that he had not committed the crime
(D) He told the judge that he had not committed this crime

39. Rahul said, “I will do it now or never”.
(A) Rahul said that he will do it now or never
(B) Rahul said that he will now or never do it
(C) Rahul said that he would do it then or never
(D) Rahul said that he would now or never do it

40. My father once said to me, “If I can’t trust my people, then I don’t want to be doing this.”
(A) His father once told him that if he couldn’t trust his people then he didn’t want to be doing that
(B) My father once told me that if he couldn’t trust his people then he didn’t want to be doing that
(C) My father once told me that if he couldn’t trust my people then he didn’t want to be doing that
(D) My father once told me that if he couldn’t trust his people then he didn’t want to be doing this

Answers:-
1-c
2-a
3-d
4-b
5-d
6-a
7-b
8-d
9-b
10-b
11.B
12.B
13.A
14.C
15.A
16.B
17.D
18.A
19.A
20.A
21.C
22.C
23.A
24.A
25.C
26.B
27.A
28.B
29.B
30.C
31.A
32.B
33.C
34.B
35.D
36.A
37.A
38.A
39.C
40.B

Credit: – All the questions have been collected from books of previous year paper of different publication. The credit goes to respective publications.

1 thought on “Direct Indirect speech for SSC CGL Mains-Previous Year Question-Set – 1

  1. I often visit your website and have noticed that you don’t update it often. More frequent updates will give
    your website higher authority & rank in google. I know that writing articles takes a lot of time, but you
    can always help yourself with miftolo’s tools which will shorten the time
    of creating an article to a couple of seconds.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!