Direct Indirect speech for ssc cgl tier 2 - Previous Year Question in Pdf

Hello friends today I am posting some important Direct/Indirect Narration for SSC CGL Mains(Direct Indirect speech for SSC CGL Mains-Previous Year Question-Set – 2). These questions have asked in various exams of SSC. I hope you all find it beneficial for your practice. Please do like the post and share between your friends as much possible. Thank You.

I would recommend you to please visit once to my YouTube channel; To watch functional English Grammar videos. Over 200+ Videos. Click Below Image To Watch.

www.youtube.com/EnglishGuru

Directions :-(1-30) In Question, a sentence has been given in Direct/Indirect from. Out of the four alternatives suggested, select one which best expresses the same sentence in Indirect /Direct form.

1. “Mohan made this mess. Let him clear it up”, said his father.
(A) Mohan’s father said that Mohan had made the mess and proposed that he clear it up
(B) Mohan’s father said that Mohan had made the mess and that he was to clear it
(C) Mohan’s father said that Mohan had made the mess and suggested that he clear it
(D) Mohan’s father said that Mohan had made the mess and that he should clear it

2. “Fie! A soldier and afraid of fighting!” said Babar.
(A) Babar exclaimed with surprise that a soldier should be afraid of fighting
(B) Addressing a soldier, Babar cursed him that he should be afraid of fighting
(C) Babar cursed the soldier who was afraid of fighting
(D) Babar cursed and exclaimed that a soldier should not be afraid of fighting

3. He said to her, “Did it shake you up as much as it shook me?”
(A) He asked her if it had shaken her up as much as it shook him
(B) He enquired of her if it shook her up as it shook him
(C) He enquired of her if it shook her up as much as it had shaken him
(D) He asked her if it had shaken her up as much as it had shaken him

4. The teacher said to Ram, “Would you like to go on a trip to Kashmir ?” Ram said, “Yes.”
(A) The teacher asked if Ram would like to go on a trip to Kashmir and Ram replied yes
(B) The teacher asked Ram if he would like to go on a trip to Kashmir and Ram replied yes
(C) The teacher asked Ram if he would have like to go on a trip to Kashmir and Ram replied in the affirmative
(D) The teacher asked Ram if he would like to go on a trip to Kashmir and Ram replied in the affirmative

5. Everybody said, “How well she sings!”
(A) Everybody told us that she sings very well
(B) Everybody exclaimed that she sings very well
(C) Everybody exclaimed that she sang very well
(D) Everybody told us that how she sang very well

6. “Suppose you children go out for a nice long walk”, she said.
(A) She proposed that the children went out for a nice long walk
(B) She advised that the children go out for a nice long walk
(C) She suggested that the children go out for a nice long walk
(D) She suggested that the children should go out for a nice long walk

7. “Do as you wish, but don’t come and ask me for help if you get into difficulties.”
(A) He told me to do as he wished or he wouldn’t come and help me if I got into difficulties
(B) He told me to do as I wished, but not to go and ask him for help if I got into difficulties
(C) He ordered me to do as I wished, but not to go and ask him for help if I got into difficulties
(D) He told me that unless I did as I wished he would not come and help me if I got into difficulties

8. I said, “Let Mohan do his worst, he cannot harm me.”
(A) I suggested to Mohan to do his worst, he could not harm me
(B) I told that if Mohan did his his worst, he could not harm me
(C) I declared that Mohan might do his worst, he could not harm me
(D) I declared that Mohan might do his worst, he could not harm me

9. I said, “When it gets dark, light the lantern and hang it out.”
(A) I said that when it got dark he light the lantern and hung it out.
(B) I requested that when it got dark he may light the lantern and hang it out.
(C) I said that when it got dark he should light the lantern and hang it out.
(D) I told that when it got dark he should light the lantern and hang it out.

10. “May you live long and prosper”, said the old lady to her son.
(A) The old lady blessed her son with long life and wished him prosperity
(B) The old lady prayed for her son’s long life and prosperity
(C) The old lady prayed for her son and said that he might live long and prosper
(D) The old lady blessed her son and prayed for his long life and prosperity

11. Doshi said to his wife, “Please select one of these necklace.”
(A) Doshi requested his wife to select one of those necklaces
(B) Doshi said to his wife to please select one of these necklaces
(C) Doshi told his wife to please select one of those necklaces
(D) Doshi pleased his wife to selects one of those necklaces

12. He wrote in his report, “The rainfall has been scanty till now.”
(A) He reported that the rainfall has been scanty till now
(B) He reported that the rainfall had been scanty till now
(C) He reported that the rainfall has been scanty till then
(D) He reported that the rainfall had been scanty till then

13. “Govind,” said the manager sternly, “I command you tell me what the old man said.”
(A) The manager sternly told Govind that he commanded him to tell V him what the old man had said
(B) The manager sternly commanded sternly to Govind to tell him what the old man had said
(C) The manager commanded Govind to tell him what the old man said
(D) The manager sternly commanded Govind to tell him what the old man had said

14. I said to him, “Where have you lost the pen I brought for you yesterday?”
(A) I asked him where he had lost the pen I had brought for him the day before
(B) I asked him where he had lost the pen I had brought for him the previous day
(C) I asked him where he had lost the pen I had brought for him the next day
(D) I asked him where he had lost the pen I brought for him the previous day

15. She said to Rita, “Please help me with my homework.”
(A) She requested Rita to help her in her homework
(B) Rita requested her to help her with her homework
(C) She requested Rita to help her with her homework
(D) She requested Rita to help her homework.

16. “Call the first witness”, said the Judge.
(A) The judge commanded to call the first witness.
(B) The judge commanded them to call the first witness.
(C) The judge commanded that the first witness be called.
(D) The judge commanded the first witness to be called.

17. The queen said to her son, “You must go to the forest and remain there till your father calls you back.”
(A) The queen ordered her son to go to the forest and remain there till his father calls him back
(B) The queen told her son that he must go to the forest and remain there till his father called him back
(C) The queen told his son that you must go to the forest and remain there till your father called you back
(D) The queen told her son to go to the forest and remained there till his father called him back.

18. I said to her, “All your faults will be pardoned if you confess them.”
(A) I told her that all her faults will be pardoned if you confess them
(B) I told her that all her faults would be pardoned if she confessed them
(C) I told her all her faults will have to be pardoned if she confessed them
(D) I told her that all her faults would has to be pardoned if she confessed them

19. He said to Sita, “When do you intend to pay back the money you borrowed from them
(A) He enquired Sita when did she intend to pay back the money she borrowed from him
(B) He enquired Sita when she intended to pay back the money she borrowed from him
(C) He enquired Sita when she intended to pay back the money she had borrowed from him
(D) He enquired when Sita intended to pay back the money she borrowed from him

20. “Let’s give a party”, said Jaya. “Let’s not”, said her husband.
(A) Jaya suggested giving a party but her husband answered in the negative.
(B) Jaya suggested giving a party but her husband opposed the idea.
(C) Jaya suggested giving a party but her husband contradicted her.
(D) Jaya suggested giving a party but her husband refused.

21. The old man Latur said, “Alas, my only son is dead!”
(A) The old man of Latur exclaimed with sorrow that his only son was dead
(B) The old man of Latur told with pain that his only son was dead
(C) The old man of Latur expressed with anguish that his only son was dead
(D) The old man of Latur sorrowfully narrated that his only son was dead

22. The Chief Minister said, “What a terrible disaster the earthquake is!”
(A) The Chief Minister cried that the earthquake was a terrible disaster
(B) The Chief Minister expressed with surprise that the earthquake was a terrible disaster
(C) The Chief Minister exclaimed with sorrow that the earthquake was a terrible disaster
(D) The Chief Minister told in pain that the earthquake was a terrible disaster

23. “Many happy returns of your birthday”, we said.
(A) We greeted him on his birthday
(B) We said that many happy returns of your birthday
(C) We wished him many happy returns of his birthday
(D) We prayed for many happy returns of his birthday

24. Shanker said to his friend, “Look out! There is a snake behind you.”
(A) Shanker told his friend to look out as there was a snake behind him
(B) Shanker exclaimed to his friend with surprise that there was a snake behind him
(C) Seeing a snake behind him, Shanker asked his friend to look out
(D) Shanker warned his friend that there was a snake behind him

25. “Doctor”, the patient cried, “please tell me how much time I have.”
(A) The patient pleaded the doctor how much time she will have
(B) The patient exclaimed to the doctor that how much time she had
(C) The patient pleaded with the doctor to tell her how much time she had
(D) The patient cried to the doctor that how much time had she

26. “So help me Heaven!” he cried , “I never steal again.”
(A) He wanted Heaven to help him so that he would never steal again
(B) He exclaimed to Heaven that he would never steal again
(C) He exclaimed Heaven to help him that he would never steal again
(D) He called upon Heaven to witness his resolve never to steal again

27. She said, “I’II give you Rs. 100/- to keep your mouth shut.”
(A) She said that she would give him Rs. 100/- to keep his mouth shut
(B) She offered him Rs. 100/- to keep his mouth shut
(C) She suggested to him that she would give him Rs. 100/- to keep his mouth shut
(D) She proposed that she would given him Rs. 100/- to keep his mouth shut

28. “From one of the windows of my flat I can see the Qutub Minar”, said my friend.
(A) My friend told that from one of the windows of his flat he could see the Qutub Minar
(B) My friend said that from one of the windows of his flat he can see the Qutub Minar
(C) My friend said that from one of the windows of his flat he could see the Qutub Minar
(D) My friend told that from one of the windows of his flat he can see the Qutub Minar

29. The teacher said to the students, “Why were you absent yesterday?
(A) The teacher asked the student why had been he absent the previous day
(B) The teacher asked the student why had he been absent the previous day
(C) The teacher informed the student that why he had been absent the next day
(D) The teacher asked the student why he had been absent the previous day

30. The teacher said to Ashok, “I shall report the matter to the Principal if you misbehave again.”
(A) The teacher told Ashok that he would be reporting the matter to the Principal if he misbehaved again
(B) The teacher warned Ashok that he would report the matter to the Principal if he misbehaved again
(C) The teacher threatened Ashok to report the matter to the Principal if he would misbehave again
(D) The teacher cautioned Ashok about reporting the matter to the Principal if he misbehaved again

 

YouTube पर सर्च करे

 

Answers:-
1.A
2.D
3.D
4.D
5.C
6.A
7.B
8.D
9.D
10.B
11.A
12.D
13.D
14.B
15.C
16.C
17.B
18.B
19.C
20.B
21.A
22.C
23.C
24.D
25.C
26.D
27.D
28.C
29.D
30.B

Credit: – All the questions have been collected from books of previous year paper of different publication. The credit goes to respective publications.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>