Thu. Sep 19th, 2019

Active Passive Voice – SSC CGL Mains Exam Preparation Set – 1

Hello friends, Today I am posting passive voice (Active Passive Voice – SSC CGL Mains Exam Preparation Set – 1) questions asked in various exams of ssc. Some of the questions have been repeated in the previous exams of ssc. I hope you all get it beneficial for your preparation of ssc cgl mains.

If you like the post please do like and share the post. To Watch over 200+ competitive English videos Please subscribe to my YouTube Channel.

www.youtube.com/EnglishGuru

Direction (1-40) : In these questions a sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternative suggested below, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.

1.They fist sun-dried the garbage for one to three days to bring down the moisture level.
(A) The moisture level was brought down by sun-drying the garbage for one to three days.
(B) One to three days of sun-drying brought down the moisture level of the garbage
(C) The moisture level of the garbage came down when it was sun-dried for one to three days
(D) The garbage was first sun-dried for one to three days to bring down the moisture level

2.Women like men to flatter them.
(A) Men are liked by women to flatter them
(B) Women like to be flattered by men
(C) Women like that men should flatter them
(D) Women are liked to be flattered by men

3.What one must be done, must do properly?
(A) What must be done, must be done properly
(B) It must be done properly what one must do
(C) It must be done what one must do properly
(D) One must do properly what has to be done?

4.Look at the poll result-do they inspire hope?
(A) Let the pool results be looked-is hope inspired by them?
(B) Let the poll results be looked at – has hope been inspired by them ?
(C) Let the pool results be looked at – is hope being inspired by them ?
(D) Let the poll results be looked at is hope inspired by them ?

5.It is your duty to make tea at eleven O’clock.
(A) You are asked to make tea at eleven O’clock
(B) You are required to make tea at eleven O’clock.
(C) You are supposed to make tea at eleven O’ clock.
(D) Tea is to be made by you at eleven O’clock.

6.He was congratulated by his teacher on his brilliant success in the recent examination.
(A) His teacher congratulated him on his brilliant success in the recent examination.
(B) His teacher congratulated him for his brilliant success in the recent examination.
(C) His teacher congratulated him on his success.
(D) His teacher congratulated him.

7.People speak English all over the world.
(A) English is spoken all over the world.
(B) English was spoken all over the world.
(C) English was spoken by people.
(D) English is spoken by people.

8.Who gave you permission to enter ?
(A) By whom were you given permission to enter ?
(B) By whom was you given permission to enter ?
(C) By whom you were given permission to enter ?
(D) By whom given you permission to enter ?

9.The principal has granted him a scholarship.
(A) A scholarship has granted to him by the Principal.
(B) He has been granted a scholarship by the Principal.
(C) He has granted a scholarship by the Principal.
(D) A scholarship was granted to him by the Principal.

10.Before festivals the shops are thronged with men, women and children making various purchases.
(A) During festivals people throng the shops.
(B) Men, women and children throng the shops before festivals making various purchases.
(C) Man, women and children make purchases during festivals.
(D) The shops are thronged by people making purchases.

11. Mr. Sen asked him a question.
(A) He was asked a question Mr. Sen
(B) He was asked a question to Mr. Sen
(C) He was asked a question by Mr. Sen
(D) A question was being asked by Mr. Sen

12. People speak English all over the world.
(A) English is spoken all over the world
(B) English was spoken all over the world
(C) English was spoken by people
(D) English is spoken by people

13. The teacher punished the boys who had not done their home work.
(A) The boys who had not done their homework had been punished by their teacher
(B) The boys were punished by their teacher who had not done their homework
(C) The boys who had not done their homework were punished by the teacher
(D) The boys who had not done their homework were being punished by the teacher

14. The Principal has granted to him a scholarship.
(A) A scholarship has granted to him by the Principal
(B) He has been granted a scholarship by the Principal
(C) He has granted a scholarship by the Principal
(D) A scholarship was granted to him by the Principal

15. Somebody told me that there had been an explosion in the Town Hall.
(A) I was told by somebody about the explosion in the Town Hall
(B) I was told about the explosion in the Town Hall
(C) I was informed that there was an explosion in the Town Hall
(D) I was told by somebody that there had been an explosion in the Town Hall

16. Someone has lit the fire.
(A) The fire was lit by someone
(B) You are requested to light the fire by someone.
(C) The fire has been lit by someone
(D) The fire had been lit by someone.

17. You surprise me.
(A) I am to be surprised
(B) You are surprised
(C) I am surprised
(D) Me is surprised

18. The boys killed the snake with a stick.
(A) The snake was killed by the boys with a stick.
(B) A stick killed by the boys with a snake.
(C) A snake with a stock was killed by the boys.
(D) A snake is killed by the boys with a stick.

19. Let me do this.
(A) Let us do this.
(B) This be done by me.
(C) Let this be done by me.
(D) Let l do this.

20. The tiger caught a fox.
(A) A fox has been caught by the tiger.
(B) A fox was caught by the tiger.
(C) A fox is caught by the tiger.
(D) A fox had been caught by the tiger.

21. I shall be complimented by all when I win the game.
(A) Every one will compliment me when the game is won by me.
(B) All shall compliment me when I win the game.
(C) All are complimenting me when the game is won.
(D) All will have complimented me when I win the game.

22. Who will have broken the Gramophone record ?
(A) By whom the Gramophone record has been broken ?
(B) By whom have the Gramophone record been broken ?
(C) By whom will the Gramophone record have been broken ?
(D) By whom will the Gramophone record been broken ?

23. People ought not to speak about such things in public.
(A) Such things ought to be not spoken about in public by people.
(B) Such things ought not to be spoken about in public.
(C) Such things ought to be spoken about not in public
(D) Le such things not be spoken about in public by people.

24. People once believed that the sun was a god.
(A) The sun is once being believed to be a god.
(B) The sun has once been believed to be a god.
(C) It was once believed that the sun is a god.
(D) It is once believed that the sun is a god.

25. Can we send this parcel by air mail ?
(A) By air mail, can this parcel be sent ?
(B) Can this parcel be send by air mail ?
(C) Can this parcel be sent by air mail ?
(D) Can by air mail, this parcel be sent ?

26. The agent had disclosed the secret before it was evening.
(A) The secret was disclosed by the agent before it was evening.
(B) The secret had disclosed by the agent before it had been evening.
(C) The secret had been disclosed by the agent before it was evening.
(D) The secret was disclosed by the agent before it had been evening.

27. Surely the lost child must have been found by now.
(A) Surely must have found the lost child by now.
(B) Surely someone must have found the lost child by now.
(C) Surely now must have found the lost child
(D) Now must have found the lost child surely.

28. We serve hot meals till 10.30, guests can order coffee and sandwiches up to 11.30.”
(A) I lot meals are serving till 10.30; coffee and sandwiches are ordering by guests till 11.30.
(B) Hot meals are being served till 10.30: coffee and sandwiches are served till 11.30.
(C) Hot meals are served till 11.30; coffee and sandwiches may be ordered till 11.30
(D) I lot meals will be served till 10.30: coffee and sandwiches will be ordered up to 11.30.

29. Lie face-down; stretch your arms in front
(A) You are face-down, arms are to be outstretched.
(B) You should be lying face-down, with arms outstretched.
(C) You should be lying face down; let arms stretch out.
(D) Let face be down: let arms be stretched out.

30. The Greeks expected to win the international trophy.
(A) It was expected that the Greeks would win the international trophy.
(B) The international trophy was expected to be won by the Greeks.
(C) It was expected that the Greeks will win the international trophy.
(D) It was expected by the Greeks that they would win the international, trophy.

31. A lion does not eat grass, however hungry he may be
(A) Grass is not eaten by a lion, however hungry he may be.
(B) Grass is not being eaten by a lion, however hungry he may be.
(C) Grass is eaten not by a lion. However hungry he may be.
(D) Grass is being not eaten by a lion, however, hungry he may be.

32. She is reading the book everyday.
(A) The book is being read by her everyday.
(B) The book is read by her everyday.
(C) The book was read by her everyday.
(D) The book was being read by her everyday.

33. Someone saw him picking up a gun.
(A) He was seen pick up a gun by someone.
(B) He was seen picking up a gun by someone
(C) He was seen by someone when he was picking up a gun
(D) He was seen by someone pick a gun

34. This unexpected news surprised me a great deal.
(A) I was surprised a great deal by this unexpected news
(B) I am surprised a great deal by this unexpected news
(C) I have been surprised a great deal by this unexpected news
(D) I had been surprised a great deal by this unexpected

35. The students are decorating the stage for the annual day celebrations.
(A) The stage had been decorated by the students for the annual day celebrations.
(B) The stage is being decorated by the students for the annual day celebrations.
(C) The stage was decorated by the students for the annual day celebrations.
(D) The stage has been decorated by the students for the annual day celebrations.

36. I have bought a new car.
(A) A new car was bought by me
(B) A new car is brought by me
(C) A new car has been bought by me
(D) A new car had been bought by me

37. Teachers might have given their students some concessions.
(A) Their students might have given some concessions to their teachers
(B) Their students might be given some concessions by their teachers
(C) Their students might be giving some concessions to their teachers
(D) Students might have been given some concessions by their teachers

38. You should not offer meat to vegetarians.
(A) Vegetarians should not be offered meat
(B) Meat should be offered to non-vegetarians
(C) Vegetarians should not offer meat
(D) You should offer no meat to non-vegetarians

39. You must write off all those bad debts.
(A) You must be written off by all those bad debts
(B) All those bad debts must be written off by you
(C) Write off all those bad debts
(D) All those bad debts could be written off

40. Are they receiving, the chief guest at the station?
(A) Was the chief guest being received at the station?
(B) Is the chief guest being received at the station?
(C) Will they be received by the chief guest at the station?
(D) Will the chief guest be received at the station?

Answer Key
1. d
2. b
3. a
4. d
5. c
6. a
7. a
8. a
9. b
10.b
11.C
12.A
13.C
14.D
15.D
16.C
17.C
18.A
19.C
20.B
21.A
22.C
23.B
24.C
25.C
26.C
27.B
28.C
29.D
30.D
31.A
32.A
33.B
34.A
35.B
36.C
37.D
38.A
39.B
40.B
Credit: All the questions have been collected from various books of different publications. Credit goes to respective publications. Any copyright issue please mail us EnglishGuruLive@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!